Tidligere aktiviteter 2018

Den Danske Skole & Kulturforening i Chania

Tidligere aktiviteter 2018

I weekenden 15/16 december blev der afholdt en julebasar tæt på den gamle havn i Chania. Vores flotte julebod og de engagerede nisser var et stort trækplaster, og vi kom i snak med mange mennesker og fik delt budskabet om foreningen og skolens eksistens.

 

Tak til alle jer, der kom ind forbi, og ikke mindst til alle jer gæve nisser, der på fin og munter vis fik spredt den danske julestemning - og de små hjælpenisser, der lige pudsede vinduerne...

 

De ting, vi ikke fik solgt, forærede vi til Vamvakopoulo skoles julebasar den efterfølgende lørdag. Det er den skole, der stiller klasselokale til rådighed til danskskolen. Formålet med denne basar er at samle penge ind til nye døre til klasselokalerne, og vi håber, at vores julestjerner, flettede hjerter med mere var en hjælp!

Lørdag d. 1. december havde Mikkel og børnene inviteret til gløgg og æbleskiver på skolen.

 

Vejret var ægte Kretentisk decembervejr og vi kunne byde velkommen i skolegården. Mikkel fortalte om sine undervisningsmetoder og børnenes udvikling, og udenfor var der linet op med 2 slags gløgg, æbleskiver, pebernødder og julesmåkager.

 

Mange tak til de fremmødte for jeres støtte, vi fik endda solgt alle de julekalendere, vi havde med! Tak til Lisbeth og Annette for at arrangere de dejlige julegodter og til Mikkel for hans altid energiske engagement.

 

Skolens daglige inspektør Hr. Tasos kom også et smut forbi. Han er meget imponeret over danskskolen og ikke mindst, at der i undervisningen også bliver inddraget græske temaer som fx. Knossos. I øvrigt blev inspektøren meget begejstret for danske æbleskiver

 

I ønskes alle en dejlig december!

Ikke bare vin, men en gastronomisk drik!

 

Mandag d. 26. november havde vi den store fornøjelse at få udvidet vores kendskab til græske vine. Theologos Plakopoulos, der i 2017 blev kåret som Grækenlands anden bedste sommelier, gav os en flot introduktion til græske vine.

 

Hans unge alder til trods har Theologos en enorm viden udi vinens verden, og han leverede et entusiastisk og spændende foredrag.

 

Vi blev introduceret for 6 forskellige etiketter; 2 hvide, 1 rosé, 2 røde og en dessertvin. Alle med en meget karakteristisk og forskellig smag og fra så forskellige regioner som Peloponnes, Samos, Santorini mv.

 

Vi lærte at analysere vinen via syn, duft og smag og at skelne mellem syreindhold, tæthed, krop, alkoholprocent og meget mere. Hvilket er aldeles brugbart i valget af vin ift. maden, hvor det ikke kun er farven, der spiller en rolle. Og vidste du, at det er en stor misforståelse at drikke øl til burger, her går rosé meget bedre :-)

 

Det glædede os utroligt meget at kunne byde velkommen til gæster fra Danmark, Grækenland, Tyskland, England og Lichtenstein. Alle fremmødte udtrykte nysgerrighed, og Theologos forstod at stille alles appetit på viden.

 

Den fantastiske atmosfære, de skønne vine og Theologos’ kompetence blev bakket op af de helt utroligt smukke omgivelser i Villa Lene, der var med til at give aftenen en fortryllende balance. Det var i sandhed en visuel og smagsfuld oplevelse. Tusind tak til Lene og Stelios for gæstfrihed, alle de fremmødte for at støtte foreningen og for at bidrage til den gode stemning. Og selvfølgelig en kæmpe tak til Theologos for at vise os en bred vifte af dejlige vine fra Grækenland.

 

Læs mere om Theologos her eller følg ham på hans Instagram profil

“Mig og Kreta – en rejse, der har varet i over 30 år.”

 

Onsdag d. 26. september bød på en intim atmosfære på Boutique Hotel Domus Renier, hvor journalist og vandrer Jakob Lambertsen leverede et fantastisk foredrag om sine besøg og vandringer på Kreta igennem 31 år.

 

Det begyndte i 1985 med Samaria kløften, der blev besøgt trods det at den i april endnu ikke var åbnet - frisk begyndelse tænkte vi alle! Herefter blev vandring en fast del af Jakobs ferier.

 

To forskellige billeder, men samme mand. Det ene foto er fra nedgangen til Samaria-kløften, det andet fra De Hvide Bjerge. Der er 31 år imellem.

I maj 2016 var turen kommet til at prøve kræfter med De Hvide Bjerge. Grundet meget dårlig skiltning af E4-ruten fór Jakob vild. Forråd med mad og vand var sluppet op og vandrestøvler itu. Med sin egenrådighed formåede han at finde signal på en bjergtop og sende en SMS om hjælp.

 

Hvad Jakob dog ikke vidste på det tidspunkt var, at signalet fra hans mobil blev kastet mellem bjergvæggene og for redningscentralen så han ud til at befinde sig længere sydpå. Så efter at have siddet med sit skrigblå regnslag og ventet på helikopteren, som han ind i mellem kunne høre, men aldrig fik synet af, tog han beslutningen om at forsøge på egen hånd. Således forlod han al tung bagage såsom rygsæk, sovepose og ødelagte vandrestøvler – og fortsatte i et par Ecco sandaler!

 

Ved egen orientering nåede han meget tørstig frem til landsbyen Vrisses (som komisk nok betyder kilde). På en taverna fik han bestilt et tiltrængt måltid mad og vand!!! Han fik også ringet og afblæst alarmen af eftersøgningen efter ham. Således fandt redningsfolkene Jakob på en taverna, glad og mæt med en flaske vin.

 

Nu skulle man måske mene, at Jakob havde fået nok af De Hvide Bjerge for et stykke tid. Men nej! Der var en rygsæk med stor betydning i form af noter og kamera mv. som skulle hentes ned. Med en bjergkendt guide fra Chania Alpinklub gjorde de flere forgæves forsøg på at lokalisere rygsækken. I september gjorde Jakob et forsøg alene, hvor han samlede alle de data han og guiden havde fundet frem til i deres søgning, og her lykkedes det Jakob at finde rygsækken i nøjagtig den tilstand, som den blev efterladt.

 

Passionen for vandring lever stadig og i 2002 var planen at gå hele E4 ruten fra Elafonissi i vest, op over midten af øen, for at ende i øst. Af denne tur kom der 3 artikler, bl.a. "Kreta efter lukketid"

 

Jakob vender tilbage igen og igen. For blot 2 uger siden var udfordringen Østkretas højeste bjerg Psiloritis. Her tilbagelagde han på én dag 1900 højdemeter op og ned, ene mand.

 

For den, som vil læse Jakobs skrevne beretning og (gen)se hans fotos, ligger den som føljeton her

 

Hans specielle oplevelser i De Hvide Bjerge i 2016 kan man fordybe sig i ved at klikke på links'ene nederst på denne side

 

Jakob har også skrevet en lille serie om kretensisk musik

 

Stor TAK til Jakob og hans kone Ann samt et meget engageret og oplagt publikum. Også en stor tak til Zepos/Domus Reiner for lån af det smukkeste lokale!

Lørdag d. 8. september var vi så heldige, at tidligere lektor Kirsten Have gav vores forening et foredrag om Benny Andersen, hans digte, humor og sprogkunst. Vi lyttede til flere sange og Kirsten læste digte op.

 

Vi fik indtryk af en meget human, lun og underfundig venligtsindet poet, der med sin humor favnede tilværelsens herlighed - men som også erkendte døden som en realitet uden at overgive sig til angsten.

 

Benny Andersen forholdte sig ofte til tid og at livet er for kort til uoverensstemmelser og skænderier. Derfor undrede han sig også over, hvordan nogle mennesker opfører sig. Han var stolt af Danmark men ikke af fremmedhadet, som han beskriver tilbage i 80’erne og desværre selv oplevede med sin udenlandske kone.

 

Han skrev om danskhed - og vigtigheden af at rejse ud for at forstå vores herkomst.

 

Han er oversat til mange sprog også kinesisk. De har svært ved at oversætte “og jeg spiser ostemad”! De kalder ham “Den anden Andersen”

 

Benny Andersens digte får os til at le idet de beskriver hans og vores forhold til tiden, livet og døden. Hans ord opfordrer os til at more os og elske hinanden.

 

Tusind tak Kirsten for at dele ud af din viden, tak til alle fremmødte for jeres støtte og til Xenia og Kostas for at åbne jeres hjem for os.

Vi havde i starten af maj den store fornøjelse at få besøg af billedkunstner Gay Christensen i de smukke KAM lokaler i den gamle havn.

 

Her formidlede Gay på en god og spændende vis hans store viden om udviklingen indenfor kunst. Hvordan æstetik og harmoni kom ind i billedet for 2000 år siden, den videre udvikling med middelalderen og senere kristendommen, hvor smag og behag ikke kunne diskuteres i denne periode. Og videre i renaissancen, hvor der arbejdes i identitet og fritidstanken opstår, altså at man kan lave ting udenfor arbejdet.

 

Der blev talt en del om Skriget af Munck fra slutningen af 1800 tallet, der er et selvportræt. Munck skriger for han kan ikke finde sig selv, men hvad ser børnene?

 

For en stor del af aftenens tema var netop, hvordan kan kunsten bruges i arbejdet med børn. Og her er Skriget et godt udgangspunkt, lad børnene diskutere det og efterligne det. Deres fortolkning kan bruges til at kommunikere med barnet, barnet kan få luft for nogle svære emner via tegning og efterligning.

 

Jo mere vi laver efterligninger jo mere udvikler vi vores billedsprog og jo mere nuanceret bliver vores sprog og evne til at formulere os og analysere.

 

Dette og meget mere lærte vi om på denne spændende aften. Vi håber, at det lykkes for Gay at få en udstilling her i Chania 2019 eller ‘20 og vi takker mange gange for dit engagement!

 

Med til foredraget var Gays kone Ulla Fosholt, der via hendes kunstforlag edition Luga www.editionluga.dk donerede flere bøger til foreningen. Disse kan lånes ved at rette henvendelse til Karina Oure. Tusind tak Ulla, for den flotte gave, til de fremmødte og til dig Gay for at stille din tid og viden til rådighed.

Lørdag d. 14. april var der hyggeligt samvær i Annette Allerups dejlige gårdhave, da vi inviterede til påskefrokost. I smukke omgivelser og med festligt humør blev påskefrokosten en herlig oplevelse for både børn og voksne.

 

Med masser af plads havde børn og aktive voksne frit rum til at boltre sig, og der var arrangeret forskellige lege mens maden tilberedtes. Alle legesyge sjæle deltog ivrigt og festlegene blev afviklet med store grin og megen latter.

 

Da vores dansklærer Mikkel fyldte 30 år om søndagen, overraskede børnene med lagkagebord og en sang til ham, som de (næsten) selv havde skrevet. En meget rørt Mikkel gik ombord i det store kagebord og selvom han er en rigtig "kagemand" var der trods alt nok til alle gæster!

 

Igen havde flere mødre og foreningsmedlemmer været super dygtige til at rejse gaver til vores påskelotteri. Mange blev berigede med fine præmier såsom gavekort til lækre spisesteder, biografbilletter, færgebillet til Piraeus t/r og ikke mindst hovedpræmien; 2 overnatninger på Porto Veneziano i den gamle Venezianske havn i Chania http://www.portoveneziano.gr/ De heldige vindere af hovedpræmien blev Carina og Arne! Stort tillykke til jer to - vi ønsker jer et fantastisk ophold.

 

Tak til Annette for gæstfrihed og til de mange fremmødte for nogle dejlige timer sammen.

Lørdag d. 10. februar var der lagt op til fest i danskskolen, da vi i forlængelse af undervisningen fejrede fastelavn med tøndeslagning og kåring af kattekonge og -dronning. I børnenes undervisning var temaet naturligvis fastelavn og de oprindelige traditioner, såsom en levende sort kat i tønden!

 

Det var der heldigvis ikke i vores! Der var slikposer og appelsiner. Derudover havde 3 gæve foreningsmedlemmer bagt de skønneste fastelavnsboller, som blev nydt af store og små!

 

En herlig dag med mange fine udklædninger og også et par nye medlemmer samt mange nuværende medlemmer.

 

1000 TAK til jer alle for støtten, både økonomisk og ved at give en hånd med til det praktiske. Det er altafgørende for, at vi kan forsætte dette fantastiske projekt.

Det Kongelige Danske Konsulat

Iroon Politechniou 43, 1. Building, 2nd Floor

GR-73100 Chania, Crete, Greece

Tlf.: +30 698 1346152

Email: admin@danskkretakultur.com